INLEDNING
Figuren ovan visar åldersgrupperna i klubbens verksamhet och de utvecklingsstadier som följer RF:s riktlinjer. Man kan börja med friidrott när som helst och på den nivå man tycker är rolig. FRI:s stadgar anger att föreningens inriktning och ska omfatta barn, ungdomar, juniorer, seniorer, veteraner och alla ursprungliga grengrupper.
Nedan beskrivs klubbens olika ålderskategorier.
IDROTTSLEKIS & BARNVERKSAMHETEN 6-9 ÅR (lekstadium)
Idrottslekis (6 år)
FRI introducerar barn till föreningen via Idrottslekis (IL). Verksamheten organiseras av kansliet och/eller av en projektledare. IL genomförs av ungdomstränare från de egna leden.
BARNVERKSAMHETEN (7-9 år)
Det år barnen fyller 7 år bildas träningsgrupper som leds föräldrar. Inga förkunskaper krävs. I mån av tillgång kan ungdomstränare bistå som hjälptränare. Notera att en ungdomstränare aldrig tar ansvar för en grupp utan är bara med som ett stöd.
FRI uppmuntrar tränarna till att ha med tävling som en del av träningen. Exempelvis kan man avsluta med stafett eller att man mäter kast eller hopp (utan att jämföra med andra). Man behöver träna på att tävla. Därtill finns FRI:s egna tävlingar, så som Luciaspelen och KM.
UNGDOMSVERKSAMHETEN 10 - 14 ÅR (grundstadium)
Även om ungdomarna tränar på alla grenar så innehåller träningen mer gren-specifik teknik och mer fysiska övningar. FRI:s ideella tränare som leder verksamheten erbjuds att vidareutbilda sig (åldersanpassat ledarskap, träningslära och teknik).
Det är viktigt att ungdomarna fortsätter att tävla kontinuerligt för att inte tappa tävlandet i de äldre tonåren. Flitigt tävlande med fokus på att förbättra sina personliga rekord. Rutinmässigt så är filosofin att "man tränar i veckan och tävlar på helgen". I grupper med bra social sammanhållning slutar färre och att tävla tillsammans ofta bidrar starkt till att hålla ihop ungdomarna.
(TONÅRS-) UNGDOMSVERKSAMHETEN 15 - 17 ÅR (uppbyggnadsstadium)
Även om FRI förespråkar mångsidig träning för aktiva inom alla grenar, så börjar det märkas att ungdomarna själva väljer att fokusera på de grenar de tycker är mest roliga. Tränarna behöver utbildas på grenspecifik teknik, styrka och uthållighetsträning. Det är viktigt att tränarna stöttar sina aktiva för att uppnå balans i träningen och rätt mängd (många har flera idrotter och det krävs översikt).
I den här åldern väljer många ungdomar att satsa mer på en idrott och eftersom alla inte väljer friidrott så är det vanligt att antalet grupper minskar och grupper slås ihop. Skolarbete och kompisar tar mer plats och därtill kommer puberteten som påverkar ungdomarna både fysiskt och mentalt. Det blir därför allt viktigare att komplettera friidrotten med sociala aktiviteter, som t.ex. läger-/tävlingsresor.
JUNIOR- OCH SENIORVERKSAMHETEN 18 - 35 ÅR (prestationsstadium/högprestationsstadium)
Träningsgrupperna är för det mesta sammansatta efter grengrupp med motsvarande kompetens. De aktiva består av allt från motionärer till dem som har har höga ambitioner med sitt friidrottande.
VUXEN-/VETERAN/TPR + 35 ÅR (fortsatt hållbart idrottande)
Detta är FRI:s verksamhet för vuxna motionärer samt veteranverksamhet (både motionärer och tävlande). Verksamheten leds av tränare som rekryteras inom de egna leden.