Sommaridrottsskolan 2025
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

2010-talet – nu var grunden lagd för en förening med ambitioner

2010

  • Det första året på 2010-talet kom att innebära att två EM-deltagare i form av Charlotte Schönbeck och Nadja Casadei fick chansen i Barcelona. Challe satte där nytt pers på 1500 meter och följde sedan upp med dubbla segrar i SM och finnkampen. Nadja skadade sig under häckloppet och opererade sig sedan under oktober i sina båda knän.
  • Tidigare under inomhussäsongen hade Nadja vunnit SM guld i längd, där det för övrigt var tunnsått med IFK Lidingö-deltagare. Terräng SM blev det endast Lag-silver för F15 och i stafett-SM medalj i form av ett silver för P19 på 4x100 meter.
  • Nytt rekord i Lidingöloppet med nästan 40 000 löpare. Lidingövallen renoverades med ett nytt ytskikt, men fortfarande blev vallen inte helt OK. Vi anställde under hösten Rafael Askros från Falun, som sportchef för äldre ungdom och Jun/sen. Anette Olsson slutade och Camilla Bjersér började.
  • Bra fart på ungdomsgrupperna där ett fyrtiotal tränare engagerar sig. Då klubben saknar klubbtidning, så är ett av kommunikationsmedlen, hemsidan som fick en ny utformning under 2009–10. Även Facebook finns för klubbens medlemmar eller enskilda grupper.
  • Flera av de våra befann sig i USA eller annan ort i Sverige. Så var det med Sofia Öberg och Klara Bodinson. Detta hindrade inte Sofia att tillsammans med Nathalie Rohlén, Rebecka Öberg, Therese Jernbeck, samt Charlotte Johanson, ta hem dubbla SM-guld i stafett – 4x800 och 3x1500 meter. En säsong som också innebar ett avbrott för Charlotte Schönbeck, som efter ett par lopp, fick avbryta året med en skada i hälen. Även Nadja Casadei hade ett blankt år utan tävlingar, då hon inte nått sin kapacitet efter operationerna.
  • Nytt snack om vallen då tennisklubben vill innanför staketet. Klubben håller emot och det blir ett annat alternativ.
  • Under de senaste åren sjönk antalet deltagare i vår traditionella rekryteringstävling – Lidingö-OS ned till knappt 400 deltagare mot de gyllene åren kring 1990, då vi var uppe i 900 deltagare. Dock har antalet barn som deltar i Sommaridrottsskolan ökat till 400 under de tre veckor som klubben då arrangerade.
  • Träningsläger i Portugal, samt Åland och Falun för de yngre.
  • Vid SM i Gävle 2011 blev det guld i SM för Isabelle Eriksson på 400 häck, med Therese Jernbeck som trea. Därtill Sofia Öberg och Klara Bodinsons silver på 800 resp. hinder.
  • En ung Amanda Bjersér krossar de flesta klubbrekord i F13; 80 meter, 60 häck och 200 meter. Erik Hermelin och Alice Eriksson, samt Therese Jernbeck håller mångkampen vid liv. Therese Jernbeck fick komma med till junior-EM efter Nordiska i sjukamp och satte nytt pers i Estland. Sofia Öberg och Klara Bodinsson var i Tjeckien och deltog vid JEM, för äldre juniorer.

    2011

  • Nytillskott under hösten 2011 var Hanna Adriansson från Värnamo, Maria Gustavsson från Eskilstuna båda sprinter, Lowisa Hanning från Sundsvall samt en lång sextonåring som sprang 400 och 800 meter, Marcus Mårtensson som hittat hem till Sverige från Irland. Dessutom 207 långe Jakob Thorvaldsson från Morgongåva.
  • Nyanställningar efter att Camilla Bjersér tackat för sig, var först Ingela Stralka med ungdomsfrågor på sitt bord.
  • Bra insatser under Ungdoms-SM i Ystad och JSM i Vellinge genom Erik Hermelin och Andreas Movin som kämpade om de ädlaste medaljerna, samt Marcus Mårtensson som nu blev tvåa på 400 meter och vann senare finnkampen. Therese Jernbeck vann guld på 400 meter och mångkampade även i junior-EM.
  • Det var under de här åren föreningen kunde knyta till sig ett bra sponsoravtal med Adidas över tre år. Detta innebar att för föreningen för första gången på länge, kunde utrusta alla sina aktiva med samma tävlingsdräkt, overaller och annat.  
  • Minskat antal igen för Lidingö-OS, men klubbmästerskap för de yngsta och ett KM på 5000 meter med tjugo deltagare. Dessvärre minskat deltagande på Luciaspelen (tidigare Löplabbet Games) under 2011 och 2012.

 2012

  • Under ett par år av skador och operationer var så Nadja Casadei återigen på mångkampsbanan 2012 och gjorde två kamper under året med flera personliga rekord. Bland annat blev hon silvermedaljör på SM och gjorde sedan finnkampsdebut med nytt pers – 6,33 och en andraplats. Där hittade Jakob Thorvaldsson helt rätt med att vinna kampen på 2,19 efter att vunnit SM i hällregn. Ytterligare en kär återkomst var Charlotte Schönbeck, som visserligen sprang till sig en brons inomhus, men nu blev det silver och sedan finnkamp.
  • Tidigare under vinterns SM fick vi med oss två tredjeplaceringar genom Charlotte Schönbeck på 1500 meter och Jakob Thorvaldsson i höjd. Senare i Bollnäs vann Marcus Mårtensson ett silver på 400 och brons av Therese Jernbeck på samma sträcka.
  • Ungdomarna gjorde fina insatser vid USM och Andreas Movin sprang till sig en finnkampsplats på 400 meter, där han även sprang i 4x400 laget.
  • Både Blodomloppet och Lidingöloppet satte rekord 2012 med 12 000 respektive 45 000 löpare.
  • Aldrig tidigare har föreningen haft så många faktiska medlemmar. Från åren kring 1990 kunde vi som mest räkna in 500–600 medlemmar. Nu var föreningen uppe i närmare 1000 medlemmar! Därtill kan vi räkna in ett stort antal nya medlemmar eftersom Sommaridrottsskolan ökar och dit nu drygt 120–140 barn söker sig varje vecka under sommaren.
  • Diskussioner fördes även detta år om Vallenområdet. Nu handlade det om eventuellt bygge av nya lokaler för Lidingöloppet, Friidrotten och Orienteringen inne på området. Samtal fördes där tennis och fotboll deltog.

 2013

  • Även 2013 innebar lyft för föreningen. Dels hade ytterligare aktiva sökt sig till oss i form av Madeleine Eriksson från Gävle, och från samma klubb Madelen Fahlstedt, samt från Enköping kom Caroline Taxén. Dels kunde vi för andra året i rad arrangera läger utomlands för nästan hela föreningens ungdomar och äldre. Inomhus-SM blev en mager historia i Norrköping, där vi blev utan medaljer. Bättre vid JSM och USM med medaljer för både Hanna Adriansson och Madeleine Eriksson samt Andreas Movin. I Malmö blev det medaljer för Fredrik Lorentzon och Erik Lagerlöf.
  • Sommarens svenska cup och stafett-SM visade att föreningen är på gång att hitta tillbaka upp i den svenska friidrottssociteten. Det stärktes ytterligare genom SM i Borås och JSM i Västerås och dito i Eskilstuna. Glädjande att vi dessutom kunde visa upp sex senioraktiva i landslaget och en bland ungdom.
  • Tråkigheter genom Nadja Casadeis skada och senare sjukdom satte ner glädjen i föreningen. Sedan även opererade Isabelle Eriksson och andra som av olika skäl inte kunde göra hela säsongen. Till klubben kom även Malin Olsson från Malmö. En längdhoppande tjej med landskamper och medaljer från SM i bagaget

  2014

  • Nya höjder kan vi säga att det är kring Blodomloppet och Lidingöloppet som ökar och behåller trycket på de som vill springa. Glädjande att fler än någonsin vill tävla i föreningens färger och att vi börjat tävla på Lidingövallen igen, med både klubbmatcher och en ungdomstävling.
  • Föreningen växer och Lidingöloppet ökar till nästan 45 000 och klubben deltar 2014 i Lag-SM för första gången på 25 år. Nyanställd i klubben som klubbdirektör blir Cecilia Gyldén. Antalet medlemmar ökar till 1600. Goda insatser vis SM. Anna Silvander är den nya stjärnan. Även Lidingö gamla tävling – Lidingö Ungdomsspel får nytt förtroende i form av Lidingö Sommarsmajl.
  • Vid årets SM-tävlingar fick båda Jakob Thorvaldsson och Charlotte Schönbeck kliva högst upp på pallen efter vinster på 800 meter respektive höjd (inomhus). Dessutom följde Charlotte Schönbeck upp med silver på 1500 meter och Malin Olsson hoppade till sig silver i Umeå och brons i Göteborg. Stafettjejerna vann både silver och brons. Totalt nio SM medaljer ibland seniorerna. Därtill kan vi notera att vi sällan haft sex unika deltagare i landslaget under året. Anna Silvander, Hanna Adriansson, Charlotte Schönbeck, Madeleine Eriksson, Malin Olsson och Jakob Thorvaldsson hette de.
  • Stort deltagande kunde vi se redan 2013 med ett rekordartat antal. Inte riktigt lika många 2014 men femton medaljer fick våra juniorer och ungdomar med sig. Anna Silvander, Hanna Adriansson, liksom Simon Sundström, Erik Lagerlöf, Erik Hermelin och Adam Lindhe hette våra medaljörer.

2015    

  • Både Blodomloppet och Lidingöloppet är starka även under 2015. Klubben missade Lag-SM och åkte ner. Bra deltagande vid alla SM och nya aktiva i form av Mika Söderström och Vilma Jonsson, samt Daniel Langman. Nadja Casadei flyttar till Växjö och byter klubb. Fler nya sponsorer visar intresse och det knyts fem nya till föreningen.
  • För Anna Silvander var 2015 ett gyllene år. Hon vann inomhus på 800 meter och när SM avgjordes i Söderhamn kom de dubbla gulden. Där för övrigt Charlotte Schönbeck tog hand om de dubbla silvren. Dessutom guld på 3x1500 och silver på 4x800 meter. Anna Silvande fortsatte att sopa banan med sina medtävlare vid JSM. Det kom att bli tre guld och ett silver. Flera av de yngre som Simon Sundström, Vilma Jonsson och Mika Söderström vann medaljer vid JSM i Kalmar och Karlskrona. Totalt blev det rekord i antalet deltagare och antalet medaljer med nitton varav elva var silver och därtill fyra guld och lika många brons.
  • I landslaget under 2015 hittade vi endast Anna Silvander – fem starter – och Malin Olsson.                                                                                             

2016 

  • Nya besked om Lidingövallen kom under 2016, som nu ska byggas om inför 2018 – tror man. Loppet minskar något medan Blodomloppet ökar. Klubbens tjejer blir åter kvar i Lag-SM. Nya aktiva i klubben. Starka insatser vi stafett-SM och SM, där vi hade en av de största trupperna på länge vid JSM och även SM. Tappar dock ungdomar då det saknas tränare för 14–15-års ungdomar. Björn Andersson var en stavhoppare som kom till klubben, liksom Malin Eriksson, som båda skrev på inför 2017. Tunnel Run.
  • Skörden av SM medaljer minskade något, men dubbla guld vid stafett-SM för våra medeldistanstjejer. Dessutom vann Anna Silvander dubbla guld – igen och därtill ett silver medan Sofia Öberg var tillbaka på allvar och nådde andraplatsen efter Anna Silvander på 1500 meter och fick göra landskamp. Liksom Madeleine Eriksson vid Nordenkampen. Anna Silvander fick chansen att springa EM i Amsterdam, vilket ledde till semifinal. Hon hade även deltagit i Prag-EM året innan.
  • Om året innan var framgångsrikt, kom 2016 att bli ännu bättre med tjugo medaljer vid de olika yngre mästerskapen. Hela sju guld och flera av de aktiva gjorde fina insatser, där vi även hittade Andreas MovinOlof SilvanderHampus Carlens, Linda Skantze och Jakob Krumlinde. Klubbens strategi och ett osjälviskt arbete av tränare och ledare med Rafael Askros som navet i verksamheten, gjorde att vi kunde skörda dessa framgångar efter år av målsättningar och klara idéer.

2017 

  • 2017 var ännu ett år fylld av framgångar, i synnerhet på ungdoms- och juniorsidan. Flera av vår yngre gjorde goda insatser vid SM-tävlingarna. Klubbens äldre hade ett mellanår, men till klubben knöts en av landets bästa längdhoppare – Andreas Otterling, som visserligen varit skadad under ett drygt år, men vann ett silver vid SM och gjorde återigen landskamp.
  • Några av våra aktiva hade det tuffare, men till SM i Helsingborg deltog i alla fall tolv aktiva. Jakob Thorvaldsson var återigen högts upp med höjdguldet och senare även landskamp. JSM och USM hade också stora grupper och med goda resultat. Klubben nådde nästan medalj vid Lag-SM i Borås, men blev återigen fyra. Killarna försökte kvala, men var en bit från SM. Sofia Öberg landskampade återigen efter hennes fina år med medalj vid SM.
  • På ungdoms- och juniorsidan blev det av olika skäl ett mindre antal aktiva och därför även färre medaljer, men det blev ändå elva och därtill kan vi notera att marginalerna inte alltid var med oss, då vi hittar tolv fjärdeplatser, där våra duktiga 02:or börjar synas på SM nivå.
  • Blodomloppet avgjordes över två dagar och samlade rekordstort deltagande med drygt 20 000, medan Lidingöloppet tappade för andra året i rad. Dock tillsammans med övriga arrangemang, gav det klubbarna ett gott kapital att förvalta.
  • Ny anställning efter Cilla Gyldén kom att bli Lars Svärdling, som nu skulle arbeta med kansliet och ansvara som Klubbchef. Fortfarande ett stabilt och kraftfullt kansli. Medan Anders Kullen Havdelin väljer att lämna uppdragen i styrelse och elitkommitté.
  • Lidingövallen går in i nytt skede, där spadtagen ska tas under våren 2018, för att kunna stå färdig under våren 2019.

2018

  • 2018 har varit ett fantastiskt år med hög aktivitet i föreningens alla delar och dessutom framgångsrikt på det sportsliga planet.
  • På KM i Terräng gjordes inte mindre än 493 starter av löpare från 7 års ålder upp till senior.
  • Luciaspelen blev en succé med 485 deltagare och 2450 starter.
  • Sommaridrottsskolan 2018 hade vi läger i fyra veckor och inte mindre är 405 deltagare
  • Klöverlägret genomfördes på Hellasgården i oktober med stöd från förälder och våra elitaktiva. Genom samarbete med Lidingöloppet gästades lägret av Napoleon Solomon som höll i ett mycket uppskattat träningspass.
  • Totalt engagerade Lidingöloppets olika lopp över 65 000 deltagare under året.
  • Under 2018 hade vi över 700 funktionärer ute i samband med Lidingöloppet.
  • Tre elitaktiva har även valde att lägga skorna på hyllan, Isabelle Eriksson, Madeleine Eriksson och Jakob Thorvaldsson. 
  • 2018 togs 11 st USM/UISM medaljer, 3 st JSM medaljer, 7 st SM/ISM medaljer, 3 st stafett SM medaljer, 4 terräng SM medaljer och 43 veteran SM/ISM medaljer.
  • Lena Björk (diskus) och Michael Hoffer (10-kamp) van varsitt veteran VM-guld!!!
  • Sex senior-IFK-aktiva fick ta på sig landslagsdräkten. Anna Silvander 800 m / 1500 m (Nordenkampen, Finnkampen, EM, Terräng EM),  Sofia Öberg 1500 m (Nordenkampen), Andreas Otterling längd (Nordenkampen, Finnkampen), Hanna Adriansson Nordberg 100m & stafett (Finnkampen, EM), Fredrick Ekholm 110mh (Finnkampen, Baltiska mångkamp), Simon Sundström 3000mh (Finnkampen, M22 Terräng EM).
  • Tre juniorer/ungdomar fick ta på sig landslagsdräkten. Simon Sundström terräng, 3000 mh (M22 Terräng EM, Juniornordiska 22 år),  Olof Silvander 3000 mh (Juniornordiska 19 år), Robin Isaksson spjut (Ungdomsfinnkampen)
  • 2018 utdelades priset årets Barn- och Ungdomstränare ut till Jan Gierup Till Årets Tonårs- och Juniortränare utsågs Tünde Gemmel. Malin Sundström utsågs till Årets Senior- och Elittränare. 

2019

  • Sommaridrottsskolan 2019 hade vi läger i fyra veckor och inte mindre är 386 deltagare. 
  • Luciaspelen blev en mycket lyckad tävling med runt 1750 starter.
  • Anna Öberg överlämnade ordförandeklubban till Mikkel Mördrup
  • Cecilia Gyldén Svensson tillträdde som generalsekreteraren för Lidingöloppet. Staffan Movin lämnade sin roll som ordförande för Lidingöloppet och efterträddes av Dan Karlsson.
  • Olle Walleräng ersatte Malin Sundström (33%) på NIU och Tobias Månsson anställdes (85%). 
  • Stadens ombyggnation av Lidingövallen har inte inletts under 2019 som planerat men beräknas att på börjas under våren 2020
  • I samband med att samarbetet med Craft/Stadium och därtill hörande ny klädkollektion uppdaterades föreningens logotyp. 
  • Vid årets alla svenska mästerskap kunde vi räkna in sjutton medaljörer. Veteranerna bärgade 51 medaljer.
  • Under sommaren gick U23 EM i Gävle. Där Simon Sundström förärades med en bronsmedalj på 3000m hinder.
  • Landslagsuppdrag: Anna Silvander (IEM Glasgow), Fredrick Ekholm (IEM Glasgow, Finnkampen), Andreas Otterling (Nordenkampen), Sofia Öberg (Nordenkampen), Simon Sundström (Nordenkampen, U23EM, Finnkampen)
  • Vid årsmötet 2019 utdelades Hanen till Anna Silvander och Honan till Fredrick Ekholm för sina prestationer under 2018.
  • Årets Barn- och Ungdomstränare blev Scott Rudgley, till Årets Tonårs- och Juniortränare utsågs Janne Åkerblom. Leif Robertsson utsågs till Årets Senior- och Elittränare. 

 

 

SM Medaljörer 2010-talet
  Mästeskap Namn Född Gren Medalj Ort Lagmedlemmar
2010 SM Charlotte Schönbeck 1984 800 meter Guld Falun  
  SM Charlotte Schönbeck 1984 1500 meter Guld Falun  
  SM, inomhus Nadja Casadei 1983 Längd Guld Sätra  
2011 SM Isabelle Eriksson 1986 400 meter häck Guld Gävle  
  SM Sofia Öberg 1990 800 meter Silver Gävle  
  SM Klara Bodinsson 1990 3000 meter hinder Silver Gävle  
  SM Therese Jernbeck 1992 400 meter häck Brons Gävle  
  SM, stafett LAG, kvinnor   4x800 meter Guld Växjö (Charlotte Johansson, Nathalie Rohlén, Therese Jernbeck, Sofia Öberg)
  SM, stafett LAG, kvinnor   3x1500 meter Guld Växjö (Rebecka Öberg, Nathalie Rohlén, Sofia Öberg)
  SM, terräng Charlotte Schönbeck 1984 4 km terräng Guld Uppsala  
2012 SM Jakob Thorvaldsson 1988 Höjd Guld Stockholm/S  
  SM Charlotte Schönbeck 1984 1500 meter Silver Stockholm/S  
  SM Nadja Casadei 1983 Längd Silver Stockholm/S  
  SM, inomhus Charlotte Schönbeck 1984 1500 meter Brons Örebro  
  SM, inomhus Jakob Thorvaldsson 1988 Höjd Brons Örebro  
2013 SM Sofia Öberg 1990 800 meter Guld Borås  
  SM Sofia Öberg 1990 1500 meter Silver Borås  
  SM Charlotte Schönbeck 1984 800 meter Silver Borås  
  SM Hanna Adriansson 1992 100 meter Brons Borås  
  SM Jakob Thorvaldsson 1988 Höjd Brons Borås  
  SM, inomhus Charlotte Schönbeck 1984 800 meter Silver Norrköping  
  SM, stafett LAG, kvinnor   4x800 meter Guld Huddinge (Nadja Casadei, Isabelle Eriksson, Sofia Öberg, Charlotte Schönbeck)
  SM, stafett LAG, kvinnor   3x1500 meter Guld Huddinge (Rebecka Öberg, Sofia Öberg, Charlotte Schönbeck)
2014 SM Charlotte Schönbeck 1984 800 meter Guld Umeå  
  SM Charlotte Schönbeck 1984 1500 meter Silver Umeå  
  SM Malin Olsson 1990 Längd Silver Umeå  
  SM Hanna Adriansson 1992 100 meter Brons Umeå  
  SM, inomhus Jakob Thorvaldsson 1988 Höjd Guld Göteborg/FH  
  SM, inomhus Anna Silvander 1993 800 meter Silver Göteborg/FH  
  SM, inomhus Malin Olsson 1990 Längd Brons Göteborg/FH  
  SM, stafett LAG, kvinnor   4x800 meter Silver Kil (Isabelle Eriksson, Charlotte Johansson, Rebecka Öberg, Anna Silvander)
  SM, stafett LAG, kvinnor   3x1500 meter Brons Kil (Rebecka Öberg, Charlotte Schönbeck, Anna Silvander)
2015 SM Anna Silvander 1993 800 meter Guld Söderhamn  
  SM Anna Silvander 1993 1500 meter Guld Söderhamn  
  SM Charlotte Schönbeck 1984 800 meter Silver Söderhamn  
  SM Charlotte Schönbeck 1984 1500 meter Silver Söderhamn  
  SM, inomhus Anna Silvander 1993 800 meter Guld Sätra  
  SM, inomhus Malin Olsson 1990 Längd Brons Sätra  
  SM, stafett LAG, kvinnor   3x1500 meter Guld Sollentuna (Rebecka Öberg, Sofia Öberg, Anna Silvander)
  SM, stafett LAG, kvinnor   4x800 meter Silver Sollentuna (Isabelle Eriksson, Rebecka Öberg, Sofia Öberg, Anna Silvander)
2016 SM Anna Silvander 1993 800 meter Silver Sollentuna  
  SM Anna Silvander 1993 1500 meter Guld Sollentuna  
  SM Sofia Öberg 1990 1500 meter Silver Sollentuna  
  SM, inomhus Anna Silvander 1993 800 meter Guld Malmö  
  SM, stafett LAG, kvinnor   4x800 meter Guld Stockholm/S (Vilma Jonsson, Charlotte Schönbeck, Sofia Öberg, Anna Silvander)
  SM, stafett LAG, kvinnor   3x1500 meter Guld Stockholm/S (Sofia Öberg, Charlotte Schönbeck, Anna Silvander)
2017 SM Jakob Thorvaldsson 1988 Höjd Guld Helsingborg  
  SM Andreas Otterling 1986 Längd Silver Helsingborg  
  SM, inomhus Anna Silvander 1993 800 meter Silver Växjö  
2018 SM Fredrick Ekholm 1994 110 meter häck Guld Eskilstuna  
  SM Simon Sundström 1998 3000 meter hinder Silver Eskilstuna  
  SM Anna Silvander 1993 800 meter Brons Eskilstuna  
  SM Anna Silvander 1993 1500 meter Brons Eskilstuna  
  SM, inomhus Andreas Otterling 1986 Längd Guld Gävle  
  SM, inomhus Anna Silvander 1993 1500 meter Guld Gävle  
  SM, inomhus Sofia Öberg 1990 800 meter Brons Gävle  
  SM, inomhus, mångkamp Fredrick Ekholm 1994 Sjukamp Brons Norrköping  
2019 SM, inomhus Fredrick Ekholm 1994 60 m häck Silver Norrköping  
  SM, inomhus Andreas Otterling 1986 Längd Silver Norrköping  
  SM, inomhus Anna Silvander 1993 800 meter Silver Norrköping  
  SM, inomhus Sofia Öberg 1990 800 meter Brons Norrköping  
  SM Simon Sundström 1998 3000 meter hinder Guld Karlstad  
  SM Andreas Otterling 1986 Längd Silver Karlstad  
 
Våra sociala medier
Trygg Förening
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott